Vijf willekeurige “leefregels” voor een (iets) gelukkiger leven

Kort geleden schreef ik voor een Amsterdams lifestyle blog een stukje op verzoek. De vraag was of ik een bijdrage wilde schrijven als onderdeel van een serie “Vijf regels voor een gelukkiger leven”. Ik wilde het ook met jullie delen, dus het stukje volgt hieronder.

Vijf “regels” voor een gelukkiger leven.

1. Ontspan jezelf en vooral je brein
Ontspannen leven is natuurlijk heel belangrijk, maar vaak nog niet zo eenvoudig. Regelmatig mediteren is gelukkig een geweldig hulpmiddel. Ga rustig zitten op de bank of een stoel of meditatiekussen. Richt je aandacht op je ademhaling. Laat gewoon opkomen aan gedachten wat er maar opkomt en laat die gedachten ook gewoon weer gaan. Je gedachten zijn net als de vogels in de lucht. Die komen en gaan, zonder dat de blauwe lucht er moeite voor moet doen. En de blauwe lucht zegt niet tegen de vogels: “Ga weg, jullie zijn irritant”, en ook niet: “O, ga niet weg, ik vind jullie zo belangrijk”. Laat de stroom van je gedachten gewoon gaan en ontspan je brein. Doe het iedere dag al is het maar tien minuten. Vraag jezelf: Wie kijkt? Wie ervaart? Wie is bewust? Dan zou de ruimte in jou even oneindig kunnen blijken als de blauwe lucht.

2. Neem het leven serieus en jezelf niet zó.
Het leven is een heel serieus toneelstuk maar onze eigen rol hoeven we niet zo serieus te nemen. Lach vaak om jezelf. Alles gaat voorbij, alles verandert en alles wat nu zo urgent en belangrijk lijkt, is dat over een tijdje niet meer. Zorg natuurlijk goed voor jezelf (eet gezond!) maar zorg vooral ook goed voor de mensen, dieren en dingen om je heen. Het geluk van je kinderen, je partner, je familie, je vrienden, je collega’s en van die dakloze op straat en de koeien in de wei, neem dat héél serieus. Ontvangen van geluk vind je uiteindelijk alleen in het geven ervan.

3. Probeer steeds vriendelijk te zijn (verruim je hart en je wereld)
Plato zei ooit: “Iedereen die je ontmoet gaat door zijn of haar eigen worstelingen en lijden, waarvan jij niets af weet. Dus wees altijd vriendelijk.” De ontwikkeling van mededogen en liefdevolle aandacht is de kern van ons leven en van alle vormen van spiritualiteit. Het gaat om het ontwikkelen van openheid en warmte. Het opent ons hart wanneer we ons er van bewust worden dat we niet de enigen zijn die het soms moeilijk hebben, dat iedereen zijn/haar eigen pijn kent en dat we allemaal kwetsbaar zijn. Kwetsbaarheid blijkt onze enige echte kracht te zijn. Het beoefenen van eenvoudige vriendelijkheid doet wonderen voor jezelf en de wereld om je heen.

4. Hou het simpel
Versimpel je leven zoveel als je kan. Ons dagelijkse westerse leven lijkt zo hectisch en gecompliceerd. We hebben last van stress, werkstress, keuzestress, enzovoorts. Moeten we alles kunnen en willen? Mogen we echt niets missen? Mogen we echt nooit falen? Hoe waanzinnig mooi is de bloeiende kersenboom in mijn straat? En die wandelende vrouw met kinderwagen? Hoe moedig en groots is het leven en werken van de onderhoudsmonteur en de caissière in de supermarkt? De wonderen gebeuren eenvoudig om ons heen en het grootste wonder ben jezelf. Het hoeft niet ingewikkelder dan eenvoudig.

5. Leef je eigen “regels” maar hèb geen regels (dus ook niet deze regels)
Discipline is belangrijk, maar de discipline van dwang (“Ik zou meer zelfdiscipline moeten hebben”) werkt doorgaans volkomen averechts. Oefen geen dwang uit op jezelf. Vertrouw op je eigen diepste wensen. Als we diep zoeken in onszelf willen we uiteindelijk het beste voor iedereen, dus stel jezelf de vraag: “Hoe wil ik leven?” Onderzoek dat steeds open en eerlijk (en met discipline) en volg wat die vraag in je opent. Vertrouw je hart. Ik vertrouw jouw hart volkomen.