Kiva

Sinds een paar dagen staat er op de site een link naar kiva.org. Kiva is een initiatief van twee Amerikanen die geïnspireerd werden door een lezing van Muhammad Yunus. Nobelprijswinaar Yunus is een econoom uit Bangla Desh die een van de pioneers van het zogenaamde micro-krediet is. Kiva leent geen geld uit aan projecten maar garandeerd de leningen van lokale banken en kredietverstrekkers aan ondernemende mensen en groepen in ontwikkelingslanden. Op de site van Kiva kan je zelf intekenen (minimum bedrag is 25 dollar plus administratiekosten) op projecten die je aanspreken. Er is wel wat kritiek op Kiva (evenals op de andere initiatieven op dit terrein) maar de openheid en eerlijkheid waarmee kiva tot nu toe is omgesprongen met de kritiek spreekt me wel aan. Ik vond het in ieder geval een heel mooie en vooral directe en persoonlijke manier van steun geven. Het woord Kiva komy uit het Swahili en betekent Eenheid. Prachtig!